Neerslagkans

Als er neerslag in aantocht is, weten de meteorologen nooit helemaal zeker of het in ons land ook werkelijk gaat regenen. Toch zijn er dagen waarop de weerkundige, op grond van de beschikbare gegevens, vrijwel zeker weet dat het gaat regenen, terwijl hij op een ander moment juist meer twijfelt. Om die mate van onzekerheid aan te geven wordt de kans op neerslag aangegeven in een percentage.

De kanspercentages voor neerslag kunt u dagelijks vinden in de Weerkamer en ze gelden voor iedere willekeurige plaats in Nederland. Is die waarde 90% dan is het zo goed als zeker dat er die dag op elke willekeurige plaats in ons land neerslag komt. Bij een kans van 10% blijft het vrijwel zeker droog en bij 50% kan het net zo goed droog blijven als regenen of sneeuwen. Hoe hoger het percentage, hoe zekerder de meteoroloog is dat er neerslag komt. Getallen kleiner dan 10% of groter dan 90% worden zelden vermeld omdat het weer meestal niet met grotere zekerheid kan worden aangekondigd. Het weerbericht is immers een weersverwachting.

In weersverwachtingen die voornamelijk uit tekst bestaan, worden de kanspercentages ook wel vertaald in woorden, zoals 'mogelijk, een kleine kans' of omschrijvingen als 'hier en daar, plaatselijk, bijna overal, vrijwel nergens of vrijwel geen'.

Kans Omschrijving
10-30% (slechts) een kleine kans op vrijwel (bijna) nergens vrijwel (bijna) geen
30-70% kans op mogelijk hier en daar plaatselijk op enkele plaatsen
70-90% grote kans op vrijwel (bijna) overal waarschijnlijk op de meeste plaatsen op veel plaatsen