Voorspelbaarheid

Weerberichten zijn geen voorspellingen maar verwachtingen. Het weer kan immers anders uitpakken dan tevoren was aangegeven. De weersverwachting voor de komende 24 uur komt gemiddeld in ongeveer acht van de tien gevallen uit, waarbij de betrouwbaarheid per element, zoals temperatuur, bewolking en wind iets varieert. Naarmate de verwachting verder in de toekomst kijkt, neemt de betrouwbaarheid af. De weersverwachtingen voor vier en vijf dagen later zijn dus in het algemeen minder betrouwbaar dan die voor de eerste drie dagen.

Toch zijn de verwachtingen voor vier en vijf dagen vooruit gemiddeld in ongeveer zes van de tien gevallen juist. Voor een termijn langer dan vijf dagen vooruit is dat nog niet het geval en daarom reikt de meerdaagse tabel nog niet verder dan vijf dagen vooruit.

Wel wordt onderzoek gedaan naar de voorspelbaarheid van het weer, waarbij ook geŽxperimenteerd wordt met verwachtingen tot tien dagen vooruit. In het onderzoek naar de voorspelbaarheid speelt het chaotische gedrag van de atmosfeer een grote rol. Het weer van de komende dagen is op een ingewikkelde manier afhankelijk van het weer op dit moment en die relatie maakt het mogelijk om weersverwachtingen te maken.

In de praktijk blijkt echter dat een kleine onnauwkeurigheid in de beschrijving van het weer van vandaag grote gevolgen kan hebben voor de verwachting van het weer in de komende dagen. De onderzoekers duiden dit wel aan als de foutengroei. Die onnauwkeurigheden kunnen in de prognoses sluipen door gebrek aan metingen, vooral boven oceanen en andere onbewoonde gebieden in de wereld of door de beperkte nauwkeurigheid van de metingen.

De vijfdaagse weersverwachting, die elke dag opnieuw op grond van de laatste gegevens wordt ververst, kan daarom dagelijks veranderen. Daardoor is ook de voorspelbaarheid van het weer beperkt en zijn prognoses voor weken of seizoenen vooruit zeer onbetrouwbaar. Na een aantal dagen, in de regel zo'n 10 tot 14 dagen later, bestaat er vrijwel geen verband meer tussen het weer van dat moment en het huidige weer. Die termijn wordt wel de voorspelbaarheidshorizon genoemd.