ZonCalculator

Graden

Minuten

Seconden

Halfrond, west/oost van Greenwich

Breedtegraad

Noord Zuid

Lengtegraad

Oost   West

Jaar       

Maand

Dag

Tijdzone  1=NL

 

Resultaten

Opkomst/start

Ondergang/einde

Duur

Bereken?

Zon

Burgerlijke Schemering

Nautische Schemering

Astronomische Schemering

Uitleg en verantwoording

Vul de velden zo compleet mogelijk in. Maanden en dagen geeft u op als "2" en niet als "02".

Zonsopkomst en ondergang

De tijden geven het moment aan waarop in theorie het bovenste puntje van de zon boven de horizon verschijnt of het onder de horizon verdwijnt. In de praktijk kan de werkelijke tijd van zonsopkomst of ondergang iets afwijken door de opbouw van de atmosfeer ("optisch bedrog") en lokale topografie (heuvels en kunstmatig door obstakels). Ook de hoogte van de waarnemer is belangrijk.

Burgerlijke schemering

De burgerlijke schemering is het tijdvak voor zonsopkomst of na zonsondergang waarbij voorwerpen goed herkenbaar zijn en zich scherp aftekenen tegen de hemel (bij afwezigheid van verlichting). Bij een heldere hemel en goed zicht zal de burgerlijke schemering langer duren dan bij een bewolkte lucht. Theoretisch (dus ook hier) wordt de burgerlijke schemering berekend als het tijdvak tussen zonsopkomst/zonsondergang en het moment waarop de zon zich 6 graden beneden de horizon bevindt.

Nautische schemering

De nautische schemering is het tijdvak voor of na de burgerlijke schemering en het moment waarop de zon zich 12 graden onder de horizon bevindt. Vlak voor of na de burgerlijke schemering kunnen de omtrekken van objecten nog herkenbaar zijn (bij afwezigheid van verlichting).

Astronomische schemering

De astronomische schemering is het tijdvak voor of na de nautische schemering en het moment waarop de zon zich 18 graden onder de horizon bevindt. Aan het begin van de astronomische schemering in de ochtend en aan het einde in de avond is er nog nauwelijks enige verkleuring van de hemel (onder heldere condities) te bespeuren.